Cześć <3
Tak juz mandarynki i coca cola wchodzą w ruch :D
może jakaś notka o nich ? Czemu nie ;)
Mandarynka (Citrus reticulata Blanco) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych (Rutaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym
Owoce zawierają około:
- 87% wody,
- 8% cukrów,
- 0,9% białka,
- 1,9% błonnika,
- dużo witaminy C (30 mg/100 g),
- witaminę A
- kwas foliowy
- potas,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- sód,
- żelazo
- cynk.

Zastosowanie
- Roślina uprawna: głównie Japonia, Brazylia, Dekan i basen Morza Śródziemnego oraz południe Stanów Zjednoczonych. Do Europy mandarynka trafiła na początku XIX wieku. Nazwa jej wzięła się od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą.[potrzebne źródło] Może być uprawiana w strefach 9-11[4].
- Sztuka kulinarna: jadalne owoce głównie do spożycia na surowo, ale również na przetwory (dżemy, kompoty). 100 g owocu dostarcza 40 kilokalorii.
__________
Coca-Cola (w USA, Kanadzie, Australii i Wielkiej Brytanii powszechnie znana jako Coke) – marka bezalkoholowego napoju gazowanego firmy The Coca-Cola Company. Powstała pod koniec XIX wieku i jest obecnie jedną z najpopularniejszych marek na świecie. Od 1960 roku charakterystyczny kształt butelki jest także prawnie zastrzeżony. Coca-Cola jest jedną z ikon kultury masowej XX wieku.
Składniki
Dwa składniki, które odróżniają Coca-Colę (i podobne do niej napoje, potocznie określane w Polsce colami) od innych napojów gazowanych pochodzą od liści koki oraz owoców koli. Jej specyficzny smak pochodzi od mieszanki cukru oraz ekstraktów otrzymywanych z wanilii, pomarańczy i cytryny. Pozostałe składniki mają znikomy wpływ na smak napoju.Przy produkcji ekstraktu Coca-Coli wykorzystuje się liście koki. Do 1903 r, przeciętna szklanka Coca-Coli zawierała ok. 9 mg kokainy[4]. Po tej dacie zaczęto stosować liście koki pozbawione kokainy[5].
Skład: woda, cukier (w Coca-Cola Light aspartam), dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy E150d (barwnik), kwas ortofosforowy E338 (regulator kwasowości), aromaty, kofeina. Bardzo podobny skład ma napój Pepsi.
W sierpniu 2010 roku opublikowano zdjęcie z 8 lutego 1979 roku, na którym widnieje receptura stworzona przez Johna Pembertona, zrobione przez dziennikarza z Atlanty.
Specyficzny smak Coca-Cola zawdzięcza zawartości mieszaniny smakowo-zapachowej o nazwie – Merchandise 7X. W Merchandise 7X znajdują się olejki eteryczne: pomarańczowy, cytrynowy, z gałki muszkatołowej, z kolendry, z kwiatów pomarańczy gorzkiej, cynamonowy.
Jutro może coś o świętach dodam . Bye ;)
embracethe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz